Avajaisten yleisöä

08.09.2022 | Ajankohtaista

Verotutkimuksen huippuyksikkö suuntaa laajaan yhteistyöhön

Verotutkimuksen huippuyksikön (FIT) avajaisissa Tampereella korostettiin verotutkimuksen mahdollisuuksia ja uuden yksikön asemaa kansainvälisellä tutkimuskentällä. Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmassa FIT pureutuu tulevina vuosina yhteiskunnallisesti keskeisiin aiheisiin – akateemisen tutkimuksen korkeasta tasosta tinkimättä.

Kirjoittaja: Marjukka Hourunranta

̶  Verotutkimus voi muuttaa maailmaa, sanoi verotutkimuksen huippuyksikön eli FITin johtaja Kaisa Kotakorpi yksikön avajaistilaisuudessa 1.9.2022. Suomalaiset tutkijat ovat niittäneet tunnustusta maailmalla ennenkin, mutta nyt meillä viimeinkin on keskitetty, erittäin korkeatasoinen verotutkimuksen konsortio, joka on vahvasti kytkeytynyt kansainvälisiin verkostoihin, iloitsi Tampereen yliopiston tervehdyksen tuonut rehtori Mari Walls.

Suomen Akatemian pitkä rahoituskausi (2022 – 2029) mahdollistaa keskittymisen yhteiskunnallisesti keskeisiin aiheisiin akateemisesta kunnianhimosta tinkimättä. Tampereen yliopiston, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT:n ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyö tuottaa päätöksentekijöiden hyödynnettäväksi tietoa, joilla on painoarvoa myös kansainvälisessä tutkimusyhteisössä, korosti Kotakorpi.

Avajaisjuhlassa puhunut verojärjestelmätutkimuksen kansainvälinen tähti Joel Slemrod Michiganin yliopistosta puolestaan haastoi FITin tutkijoita systemaattiseen analyysiin siinä, miten eri maiden sinänsä erilaisten verojärjestelmän vaikutuksia voidaan vertailla.

‒ Mitä Yhdysvaltojen kaltainen maa voi oppia Suomelta, Slemrod kysyi.

FITin avajaisjuhlassa yliopistolla ja Nokia Arenan Paidiassa vietettyihin verkostoitumistilaisuuteen osallistui lähes sata vierasta.

̶ Uskomattoman hienoa saada saman katon alle tällainen määrä Suomen verotutkijoita ja kansainvälisiä vieraita. Kilpailun sijaan tämä asetelma luo uudenlaista synergiaa, sanoi VATT:n erikoistutkija Aliisa Koivisto.

‒ Yhteistyö vahvistaa myös Tampereen yliopiston julkistalouden tiimiä. On hyvä, että tapaamisia on muuallakin kuin Helsingissä, totesi väitöskirjatutkija Sami Remes Tampereen yliopistosta.

FIT-tiimin avajaiset jatkuivat tiukasti työn merkeissä. Perjantain tutkimusseminaarissa keskusteltiin yhdeksästä ajankohtaisesta tutkimuksesta, ja päivään mahtui myös tieteellisen tukiryhmän kokous. Tästä on hyvä jatkaa.