21.06.2023 | Ajankohtaista

Ihana raha – tiedettä ja taidetta Tampereella 26.10.2023

Ratkaiseeko raha kaiken – vai pilaako raha kaiken?

Verotutkimuksen huippuyksikön ja Tampereen Työväen Teatterin kattaus käsittelee talouden, ihmisluonteen ja verotuksen perimmäisiä kysymyksiä tieteen ja taiteen keinoin.

Tervetuloa verotutkimuksen huippuyksikön (FIT) ja Tampereen Työväen Teatterin (TTT) uudenlaiseen Ihana raha -iltapäiväseminaariin torstaina 26.10.2023.

Kuinka itsekkyys ja raha toimivat talouden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin ajureina? Missä määrin raha ohjaa ihmisten valintoja? Miten päätöksenteko ja verojärjestelmä vaikuttavat rikastumisen mahdollisuuksiin ja tulonjakoon Suomessa? Näitä talouden, ihmisluonteen ja verotuksen perimmäisiä kysymyksiä käsitellään alan huippuasiantuntijoiden kanssa FIT:n ja TTT:n uudessa yhteishankkeessa, joka yhdistää tieteen ja taiteen.

Seminaari alkaa TTT:n edellisviikolla kantaesityksensä saaneen Saituri -Ihana raha -näytelmän kohtauksella, joka johdattaa seminaariväen pohtimaan, kuinka raha ratkaisee kaiken ja pilaa kaiken. Ahneus on moraalia korruptoiva voima, arvioi jo Molière 375 vuotta sitten. Seminaarissa huippuasiantuntijat pohtivat tieteen näkökulmasta verotuksen ja oikeudenmukaisuuden teemoja sekä rahan ja taloudellisen päätöksenteon merkitystä yhteiskunnassamme.

Seminaarin ja buffet-illallisen jälkeen seminaariosallistujat siirtyvät katsomaan Saituri – Ihana raha näytelmää TTT:n suurelle näyttämölle. Molièren Saituriin pohjautuvassa näytelmässä neljä sijoittajan mielenlaadulla varustettua menestyjää seuraa Saiturin tarinaa samalla kun he pelaavat sulkapalloa ja kertovat toisilleen, miten talous oikeasti toimii, miten rikastutaan ja miten Suomessa verot kannattaa minimoida. Näytelmä yhdistää faktaa ja fiktiota. Lue tästä lisää näytelmästä tästä linkistä.

FIT ja TTT kutsuvat sinut pohtimaan oikeudenmukaisuuden ja rahan merkitystä niin yhteiskunnassa kuin meidän jokaisen henkilökohtaisissa ratkaisuissa. Torstaina 26. lokakuuta näitä teemoja lähestytään niin tieteen kuin taiteen keinoilla. Tätä iltapäivää ei kannata jättää väliin!

Seminaari on maksuton. Teatteripäivällinen on osallistujille omakustanteinen ja teatterilippuja illan näytökseen on saatavilla erikoishintaan rajoitettu määrä.


Ohjelma (muutokset mahdollisia)

Moderaattori: Juha-Pekka Raeste

Paikka: TTT-Klubi, Hallituskatu 19, Tampere

14:00 Kahvitarjoilu

14:30 Seminaarin avaussanat, kohtaus näytelmästä

Teema I: Oikeudenmukaisuus ja verotus
14:45 Terhi Ravaska: Auttaako verotus rikastumaan?
15:10 Hanna Kuusela: Onko oikein olla rikas?

15:35 Tauko

Teema II: Raha ja taloudellinen päätöksenteko
15:45 Tuomas Kosonen: Kuinka paljon ihmiset välittävät rahasta?
16:10 Sixten Korkman: Ahneus talouden käyttövoimana ja yhteiskunnan muokkaajana

16:35 Yhteenveto ja keskustelua, Kaisa Kotakorpi

16:50 Seminaarin päätös

17:00 – 18:00 Buffet-illallinen TTT:n suuren näyttämön ravintolassa

19:00 Saituri – ihana raha –näytelmä TTT:n suurella näyttämöllä

21:30 Näytelmä päättyy (näytöksestä ehtii tarvittaessa Helsingin-junaan)


Terhi Ravaska on verotuksesta, tulonjaosta ja sosiaaliturvasta kiinnostunut nuorempi apulaisprofessori Tampereen yliopistossa ja Verotutkimuksen huippuyksikössä. Hän on osallistunut kansainväliseen Deaton Review -tutkimusprojektiin, jossa tarkastellaan työmarkkinoiden eriarvoisuuskehitystä 80-luvulta tähän päivään. Hänellä on myös tutkimusta huipputuloisista ja verojärjestelmästä.  Hän tutkii aktiivisesti myös suomalaista eläkejärjestelmää.


Hanna Kuusela on tutkinut suomalaisia huipputuloisia sekä talouden ja demokratian muuttuvia suhteita. Tällä hetkellä Kuusela tutkii yksityisen pääoman ympärille muodostuneita kulttuureita ja niiden muutoksia viime vuosikymmenien Suomessa. Häntä kiinnostaa rahaa koskeva puhe ja se, millaista vaurautta pidetään oikeutettuna ja miksi.


Tuomas Kosonen on verotukseen ja tulonsiirtoihin erikoistunut tutkimusprofessori VATT:ssa ja verotutkimuksen huippuyksikössä. Hän on tutkinut mm. lasten kotihoidon tuen vaikutusta, tuloverotusta, arvonlisäverotusta ja ohjaavaa kulutusverotusta sekä työehtosopimuksia. Häntä kiinnostaa hyvinvoinnin jakautuminen sekä verotuksen ja tulonsiirtojen vaikutus ihmisten työllisyyteen ja kulutukseen. Lisäksi hän tutkii ihmisten monimuotoisia tapoja reagoida politiikkatoimiin, kuten veronkiertoa.


Sixten Korkman on Suomen arvostetuimpia talouden asiantuntijoita, joka on toiminut mm. ETLAn ja EVAn toimitusjohtajana ja taloustieteen työelämäprofessorina. Hän toimii aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana julkisessa keskustelussa mm. kolumnistina, haastateltavana ja puhujana. Hänen uusin kirjansa Talous ja humanismi (Otava, 2022) on ainutlaatuinen kuvaus talousjärjestelmämme aatteellista juurista, koska talouden ymmärtämiseksi tarvitaan kulttuuritietoisuutta ja humanismia.


Kaisa Kotakorpi on verotutkimuksen huippuyksikön johtaja ja taloustieteen professori Tampereen yliopistossa.
Hän on erikoistunut julkistaloustieteen kysymyksiin, ennen kaikkea verotukseen. Hänen tutkimuksensa käsittelevät talouspolitiikan arviointia sekä vero- ja tukijärjestelmän vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin.


Tilaisuuden moderaattorina toimiva Juha-Pekka Raeste on Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja ja vero-oikeudesta kiinnostunut juristi. Hän on äskettäin kirjoittanut Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä -kirjan toimittaja Hannu Sokalan kanssa.

Terhi Ravaska
Terhi Ravaska
Hanna Kuusela
Tuomas Kosonen
Tuomas Kosonen
Sixten Korkman
Kaisa Kotakorpi
Kaisa Kotakorpi

Juha-Pekka Raeste
Juha-Pekka Raeste

Ilmoittautuminen seminaariin

Ilmoittautuminen on päättynyt. Tiedustelut: marjukka.hourunranta@tuni.fi, puh. 050 470 5645.


Teatteriliput ja illallinen

Teatteriliput ja illallinen varataan Tampereen Työväen Teatterista. Kaikki varaukset: myynti@ttt-teatteri.fi tai puh. 0600 308 333 (ei palvelumaksua).
Mainitse varatessa viite ”Veroseminaari” etuhintaisen lipun saadaksesi.

Yksittäiset henkilöt voivat varata joko pelkän lipun (48€ / kpl) tai lippu&ruokapaketin (84,50€ / hlö). Buffetin hinta on 36,50€ / hlö, ruokajuomana vesi. Muita juomia on saatavilla omakustanteisesti baarista. Etukäteen ilmoitetut ruoka-aineallergiat huomioidaan tarjoilussa.

Menu

Savustettuja muikkuja ja tillipestoa (M,G)
Piparjuurella ryyditettyä perunasalaattia, puolikuivattuja tomaatteja sekä rucolaa (VE,G)
Viherversosalaattia, marinoitua punasipulia, granaattiomenaa ja sitrusvinegrettiä (VE,G)
Teatterin foccacciaa sekä tapenadea (VE)
**
Naudan paahtopaistia punaviinikastikkeessa (M,G)
Rosmariiniperunoita ja tomaattista kasvishöystöä (VE,G)
**
Kahvi/tee & sitruunavanukas ja vadelmaa (L,G)

Buffet on tarjolla Suuren näyttämön ravintolassa klo 17:00 – 18:00. Teatterin ovet ei-ruokailevalle yleisölle avataan klo 18:00.


Tervetuloa!


Kansikuva: Tampereen Työväen Teatteri

Sixten Korkmanin kuva: Otava, Marek Sabogal
Juha-Pekka Raesten kuva: Mitro Härkönen, HS