31.10.2024 |
Ajankohtaista
Marika Viertola vieraili keväällä 2024 Oxfordin yliopiston yritysverotukseen keskittyvässä tutkimuskeskuksessa. Sekä yliopisto että kaupunki inspiroivat niin ammatillisesti kuin matkailijanakin!
Keväällä 2024 sain tilaisuuden viettää yhden lukukauden vierailijana Oxfordin yliopiston Centre for Business Taxation -keskuksessa. Tämä vierailu ei tarjonnut ainoastaan uusia näkökulmia tutkimustyöhön, vaan antoi myös tilaisuuden kokea yksi maailman kuuluisimmista ja arvostetuimmista akateemisista yhteisöistä. Työpäiväni eivät juuri poikenneet totutusta – Tilastokeskuksen etäkäyttö mahdollisti aineiston käsittelyn myös Oxfordissa, joten vierailun aikana tutkimus eteni mukavasti. Keskuksen kollegojen kanssa käydyt päivittäiset keskustelut rikastuttivat työskentelyä, sillä sain heiltä arvokasta palautetta sekä inspiraatiota tulevia projekteja varten.
Centre for Business Taxation on tunnettu monipuolisista vierailijoistaan, ja keskuksen yhteisöllisyys perustuukin vahvasti tutkijoiden ja vierailijoiden väliseen vuorovaikutukseen. Jo alusta alkaen minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi, ja tutustuin vierailuni aikana moniin paikallisiin tutkijoihin sekä muihin kansainvälisiin vierailijoihin. Keskuksen tutkijat ovat alansa huippuja, ja lounastauoilla sain kuulla paitsi verotutkimuksen uusimmista trendeistä myös osallistua brittiläisille niin tärkeisiin jalkapallokeskusteluihin – erityisesti EM-kisojen aikaan analysoitavaa riitti.
Myös vierailuni ajankohta tapahtumien kannalta erinomainen. Kesäkuussa keskus järjestää vuosittaiset konferenssinsa, joista toinen painottuu veropolitiikkaan ja toinen akateemiseen tutkimukseen. Näistä tapahtumista ammensin monia uusia ideoita, laajensin yritysverotuksen substanssiosaamistani ja solmin samalla tärkeitä kontakteja. Myös Oxfordin yliopisto tarjosi runsaasti ohjelmaa: monet tunnetut tutkijat vierailivat pitämässä esityksiä, ja yksi mieleenpainuvimmista vierailijoista oli syksyn Nobel-palkinnon voittaja, Daron Acemoğlu.
Vierailuni jälkeen voin lämpimästi suositella Oxfordia niin akateemisesta kuin matkailijan näkökulmasta. Tutkimus on korkeatasoista, yliopiston henkilökunta erittäin pätevää ja akateeminen ilmapiiri aidosti inspiroiva. Oxfordin yliopisto itsessään on kuin aikamatka, mikä ei ole ihme, sillä se on maailman vanhin englanninkielinen yliopisto. Koulun historia on vaikuttava, ja monet kuuluisuudet, kuten Adam Smith, J.R.R. Tolkien ja Stephen Hawking, ovat opiskelleet siellä. Yliopiston loistokkuudella on kuitenkin myös hintansa: erityisesti ulkomaisille opiskelijoille lukukausimaksut voivat olla korkeita, ja opiskelijoista merkittävä osa tuleekin yksityiskouluista.
Itse kaupunki on yhtä kiehtova kuin yliopisto – Oxfordia kutsutaankin osuvasti ”the city of dreaming spires”. Kaupunki on yhdistelmä kaunista arkkitehtuuria ja vehreää maalaismaisemaa, ja sen rauhallinen tunnelma todella antaa tilaa mielikuvituksen lentää. Oxford onkin ollut inspiraation lähteenä muun muassa Liisan seikkailut ihmemaassa ja Harry Potter -kirjojen maailmoille, ja kaupungissa voi kokeilla myös historiallista punting-veneilyä. Kyseessä on eräänlainen veneilymuoto, jossa vene liikkuu matalissa joissa tankoa työntämällä – todellinen paikallinen elämys (ja hankalampaa kuin miltä näyttää).
Kaiken kaikkiaan tutkimusvierailuni Oxfordin Centre for Business Taxation -keskuksessa oli antoisa ja avartava kokemus, joka toi syvyyttä tutkimustyöhöni ja vahvisti ymmärrystäni kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstä. Kun nyt muistelen vierailua, voin sanoa, että brittiläinen vieraanvaraisuus ja Oxfordin ainutlaatuinen kaupunkikuva jättivät minuun pysyvän vaikutuksen.
Marika Viertola työskentelee Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT:ssa tutkijana Yritystoiminnan verotus ja sääntely -teemassa. Hänen tutkimushankkeensa keskittyvät yritysverotukseen. Marika tarkastelee erityisesti monikansallisten yritysten toimintaa kansainvälisen yritysverotuksen viitekehyksessä.
Marika on taloustieteen jatko-opiskelija Aalto-yliopistossa.
Verotutkimuksen huippuyksikön (FIT) muodostavat Tampereen yliopisto, VATT ja Helsingin yliopisto.